Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
10.01.2021

Olta Makinesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Olta Makinası Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

 

Ülkemiz sularında olta balıkçılığı bölgesel olarak değişkenlik göstermektedir. Ege ve Akdeniz bölgesinde genellikle tekneden avcılık, İç Anadolu bölgesinde kıyıdan yada bot ile avcılık , İstanbul Marmara bölgesinde kıyıdan uzun mesafeli balık avcılığı yapılmaktadır. Olta makinesi seçerken aşağıdaki unsurlara dikkat edilmesi gerekir.

 

1- Makine Türü

 

Şekil olarak olta makinaları birbirine çok benzese de avlayacağınız balık türüne göre olta makinaları değişkenlik göstermektedir. Olta makinelerini genel olarak aşağıdaki gibi kategorize edebilir.

 

Surf Olta Makineleri

Spin Olta Makineleri

Jig Olta Makineleri

Çıkrık Olta Makineleri

Bait Runner Olta Makineleri

Bait Casting Olta Makineleri

 

Öncelikle ihtiyacınız olan olta makinasına karar vermeniz gerekmektedir.

 

2- Kafa Boyutu

 

Olta makinesi kafa boyutu bir makineye 100 metre misina ile tam dolduğunda sarılan misina kalınlığı ile belirlenir. Örnek olarak 5000 kafa boyutana sahip bir olta makinesine 0,50 mm çapında 100 metre uzunluğunda bir misina olta makinesini tamamen doldurur. Olta makinesi kafa boyutu avlayacağınız balık türüne göre dikkat edilmesi gereken bir unsurdur hangi balık için hangi boyutta olta makinası gerekli olduğunuz Balığa Göre Kamış ve Makine Seçimi makalemizden öğrenebilirsiniz.

 

3- Kalama Ayarı

 

Doğru olta makinesi seçimi doğru kamış seçimi ne kadar önemli ise kalama yarı bir o kadar önemlidir. Yeni başlayan balıkçıların yapmış olduğu en büyük hata uygun kalama ayarını yakalayamamasından dolayıdır. Balığın yemi kapana kadar geçen süreci avcı şansı iken balığı su dışına almanız artık sizin becerinizdir. Olta makineleri balığın göstermiş olduğu dirence karşılık misinanın üzerinde oluşan gerilimi azaltmak için bir miktar misina salar. Makine üzerinden kalama yarı yaparak ne kadar misina salınacağını belirleyebilirsiniz.

 

Önden Kalama

Arkadan Kalama

Yandan Kalama

Hem Önden Hem Arkadan Kalama

 

Yağacağınız av türüne göre seçiminizi yapmalısınız.

 

4- Bilya Sayısı

 

Olta makinelerinde mekanik tertibatın sürtünmesini azaltıp , kafa dönüş hızını artırmasını sağlar. 1 -15 bilya sayısına sahip makineler bulunmaktadır. Bilya sayısının fazla olması uzun süreli avlarda performansınızı arttıracaktır.

 

5- Devir Oranı

 

Genellikle en çok kullanılan devir oranı 4,9:1 dir. Makine kolunun 1 tur çevrildiğinde makine kafasının kaç tur döneceğini belirler 4,9:1 devir oranlı makinelerde 1 turda kafa 4,9 kez dönecektir. Ağır avlarda 2,1 devir makineler kullanılırken kıyıdan yapılan avlanmalarda ve at çek avlanmalarda 4,1 ve 5,1 devirli makineler tercih edilmektedir.

 

 

6- Makine ağırlığı

 

Balık avı yöntemlerinin pek çoğu olta takımının sürekli elde tutulduğu biçimlerde gerçekleştirilir. Beklemeli avlarda göz ardı edilebilen bu unsura özellikle at çek yöntemi ile avlanan avcıların dikkat etmesi gereklidir. Olta kamışı ile birlikte sürekli elinizde bulunduracağınız olta makinesi, hafif olması sayesinde keyifle dolu bir günün ardından daha az yorgunlukla eve dönmenizi veya daha uzun avlar gerçekleştirmenizi sağlayabilir.

 

Blog Son Eklenenler

Olta Makinesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Blog

Olta Makinesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Devamını Oku
10.01.2021

Balığa Göre Olta Kamışı ve Olta Makinesi Seçimi

Blog

Balığa Göre Olta Kamışı ve Olta Makinesi Seçimi

Devamını Oku
10.01.2021

Amatör Balıkçılıkta Kamış Seçimi

Blog

Amatör Balıkçılıkta Kamış Seçimi

Devamını Oku
10.01.2021
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.