Amatör Balıkçılıkta Kamış Seçimi
Amatör yada hobi olarak balıkçılık yapıyorsanız dikkat edilmesi gereken en önemli unsur doğru olta kamışının seçilmesidir. Kamış seçiminde dikkat etmeniz gereken unsur avlak bölgenize vetutmak istediğiniz balığa göre farklılık gösterir. Tutmak istediğiniz balığa doğru olta seçimi yapıldıktan sonra tek ihtiyacınız balıkçı şansıdır. Doğru olta kamışı seçimi yaparken olta kamışının hangi balık avında kullanıldığını bilmek gerekmektedir. Fiyata kaliteye ve kullanım alanına göre çok farklı olta kamışı bulunmaktadır; olta kamışlarını genel olarak 6 ana kategoride toplayabiliriz.
TELESKOPİK OLTA KAMIŞLARI
Balık avlarında en çok kullanılan kamış türü teleskopik kamışlardır. Farklı uzunluklarda ve atarlarda olmakla birlikte genelde 2.5 ve 4.5 metre 4-10 parça arasında değişen uzunluk ve parça sayısına sahiptirler. Teleskopik kamışların en büyük özelliği iç içe girerek taşıma kolaylığı sağlar, teleskopik kamışların kapalı boyları 50-100 cm arasında değişir. Diğer kamış türlerine göre fiyat olarak en uygun olan kamış türü teleskopik kamışlardır. Kıyıdan yapılan balık avlanmalarında açık uzunluğu 3,50-4,00 cm arasında değişen teleskopik kamışlar tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kamışın kurşun atarı olarak bilinen kamış aksiyonudur. Genellikle birbirleri ile karıştırılmakla birlikte teleskopik olta kamışları ve surf olta kamışları arasında ki fark surf oltaların saplarının daha uzun ve ince ve halka sayılarının teleskopik kamışlara göre daha az ve bedene daha uzak konumlandırılmış olmasıdır. Bu misinanın misina kılavuz halkalarına sürtünmesini azaltarak takımın daha uzak mesafeye ulaştırılmasını sağlar.
Surf olta kamışları için en çok tercih edilen ideal boy 3,90-4,20 cm arasında değişmektedir. Uzunluğu kısa daha kısa olan surf kamışlar daha ziyade yakın atışlar ve yemli takım kullanmak için idealdir. Yemli takım ve yakın atışlar için aksiyonları 50-150 gr arasında değişen surf kamışlar tercih edilmelidir. 3 metrenin altında ki teleskopik kamışlar yerine ise parçalı kamışların tercih edilmesi daha doğrudur.
PARÇALI OLTA KAMIŞLARI:
Birden fazla ayrı parçanın iç içe geçirilerek bir araya getirilmesi ile kullanılan parçalı olta kamışları kullanım olarak teleskopik kamışlar ile aynı görevi görse de daha hassas olmaları bakımından teleskopik kamışlara göre daha avantajlıdırlar. Fakat parçalı olta kamışlarının teleskopik kamışlara göre daha pahalı olması ve kapalı boy uzunluklarının fazla olması, taşıma problemlerini getirdiğinden dolayı teleskopik kamışlara oranla fazla tercih sebebi değildir. Fakat teleskopik kamışlara göre daha dayanıklı ve hassas kamışlar olduğundan dolayı tatlı su balıkçılığı avlarında tercih sebebi olmaktadır.
PORSELENSİZ OLTA KAMIŞLARI
Görünüş itibari ile teleskopik kamışlara benzemektedir. Teleskopik kamışlardan en büyük farkı üzerinde misina halkaları bulunmaz. Takımın kamış ucuna bağlanması ve suya bırakılması ile avlanma yapılır. Bu kamışlar genelde tatlı su balıkçılığı avlarında ve yakın mesafede bulunan avlarda kullanılmaktadırlar.
FLY KAMIŞLAR
Fly kamışlar çok hafif sahte yemlerle yapılan at çek avlanmalarında kullanılan kamışlardır. Hassasiyeti çok yüksek olan bu kamışlar genel olarak ağırlığı 100-150 gr arasında değişmektedir. Tatlı su balıkçılığı yapan amatör balıkçıların ve nadiren tuzlu su balıkçılarının tercih ettiği kamış türüdür.
JİG OLTA KAMIŞLARI
Derin denizlerde büyük balık avında jig yardımı ile tekneden sırtı çekmek şeklinde kullanılan ve esnek olmayan çok halkalı ve diğer kamış türlerine göre yüksek ağırlıktaki kamış türüdür. Çıkrık(jig) kamışlarda halkalar aşağıya doğru değil yukarıya (üst) doğrudur. Özel çıkrık makineler ile kullanılmakta olup kılıçbalığı, orkinos, trofe gibi büyük balıkların avlarında kullanılırlar.
SPIN OLTA KAMIŞLARI
Kullanım olarak fly olta kamışlarına benzemektedir. Silikon, kaşık ve sahte balık (Suni Yem yada Maket Yem) gibi hafif malzemelerin en uzak mesafeye fırlatılması olan olta kamışıdır. Spin kamışları teleskopik ve surf kamışlardan ayıran temel özellik hafif malzemenin uzak mesafelere atılmasını sağlamasıdır. Bu ivmeyi sağlaması için kamış atış esnasında eğilir ve hafif olan yem uzak mesafelere atılabilir. Genellikle 5-40 gr gibi aksiyonlara sahip olan spin kamışlar hem tatlı hem de tuzlu su balık avında kullanabilirler.